Cranberry

Benaming
NaamCranberry
LatijnsVaccinium macrocarpon
SynoniemenVeenbes, Lepeltjesheide


Herkomst en voorkomen

De cranberry heeft een voorkeur voor zure grond, zoals heide, veen en bossen, maar moet niet verward worden met de van nature op vergelijkbare standplaats voorkomende, inheemse kleine veenbes. De soort komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en is in Europa een exoot. Het verhaal gaat dat in 1845 een vat bessen op Terschelling aanspoelde en door een jutter achter de eerste duinenrij werd gebracht, omdat hij dacht dat het om een waardevol vat wijn ging. Toen de inhoud uit bessen bleek te bestaan, liet hij die ter plaatse achter, waarna de soort zich op Terschelling (Nederland) uit kon zaaien.

Interessante actieve bestanddelen:

  • Proanthocyaniden (PAC's) in cranberries hebben een speciale structuur die niet teruggevonden wordt in andere bessen. Dit maakt cranberries uniek omdat enkel hun specifieke type-A PAC's in staat zijn om de adhesiereceptoren van E.coli bacteriën te blokkeren.

Cranberry in de producten van Nutriphyt

Cranberry groeit aan struiken. Voor de producten van Nutriphyt worden uitsluitend de bessen ontgonnen, gedroogd en verwerkt tot een fijn roze poeder.

 

Ontdek onze producten met Cranberry

Cranberry