Kleinbladige bacopa

Benaming
NaamKleinbladige bacopa
LatijnsBacopa Monnieri
SynoniemenBrahmi, Aziatische waternavel en geheugenkruid


Herkomst en voorkomen

De Kleinbladige Bacopa is een meerjarig, kruipend en niet-aromatisch kruid afkomstig van de weegbree familie. De bladeren van deze plant zijn sappig, langwerpig en 4-6 mm dik. De bloemen zijn klein en wit, met vier tot vijf bloembladen.

Bacopa Monnieri groeit gewoonlijk in moerassige gebieden in zuid-oost Azië, tropisch en zuidelijk Afrika en op Madagascar.

Interessante actieve bestanddelen:

  • Saponinen (ook wel gekend als zeepstoffen) zijn plantaardige inhoudsstoffen die in ruim 75% van de planten voorkomen. De stoffen zijn bitter en hebben het opvallende kenmerk om te schuimen wanneer ze opgelost worden in water.
  • Alkaloïden komen meestal voor als wateroplosbare zouten gebonden aan organische zuren, zoals appel-, melk- en azijnzuur. De meeste alkaloïden zijn giftig, echter is dit niet van toepassing voor de alkaloïde die in de Bacopa Monnieri voorkomt. De alkaloïde staat gekend voor zijn gunstige invloed op de cognitieve functies, met name het korte- en langetermijngeheugen.
  • Plantensterolen zijn natuurlijke stoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in plantaardige oliën, noten, granen, fruit en groenten. Ze hebben een gunstig effect op het cholesterolgehalte.

Toegestane gezondheidsclaims

  • Ondersteunt het behoud van een goede cognitieve functie en het geheugen
  • Helpt de cellen te beschermen tegen oxidatieve stress (antioxidatieve werking)

Kleinbladige Bacopa in de producten van Nutriphyt

De Kleinbladige Bacopa die gebruikt wordt in de producten van Nutriphyt kent zijn oorsprong in India. De volledige plant wordt ontgonnen en verwerkt tot een geel - groen poeder.

 

Ontdek onze producten met Kleinbladige Bacopa

Kleinbladige bacopa