Sojaboon

Benaming
NaamSojaboon
LatijnsSoylife - glycine max


Herkomst en voorkomen

De sojaboon is een peulvrucht, afkomstig van de sojaplant (Glycine max). De plant van de sojaboon wordt zo’n 40 tot wel 75 cm hoog (afhankelijk van het ras), ze bloeien met minuscuul kleine wit met paarse bloempjes.  Ze houdt van veel zon en een warme temperatuur.

Soja is een volwaardige eiwitbron, het is rijk aan belangrijke voedingsstoffen zoals ijzer, magnesium en calcium. Het is één van de weinige planten die naast omega 6-vetzuren ook omega 3-vetzuren bevat.

Interessante actieve bestanddelen:

  • Polyfenolen zijn chemische ringstructeren die vooral voorkomen in bepaalde vruchten, zoals druiven of bessen. Ze kunnen in heel wat verschillende klassen onderverdeeld worden en het is de karakteristieke ringstructuur die voor hun antioxidatieve eigenschappen zorgt.
  • Genisteïne (Isoflavonen) behoort tot de fyto-oestrogenen, komt voor in soja en vertoont een werking zoals het vrouwelijk hormoon oestrogeen.
  • Lecithine is een mengsel van glycolipiden, triglyceriden en fosfolipiden. Het zorgt onder andere voor een verbeterde impulsoverdracht tussen zenuwcellen.
     

Sojaboon in de producten van Nutriphyt

Na de oogst wordt de sojaboon gedroogd en vermaald tot een beigekleurig poeder met een typische bittere smaak. Enkel de kiemen van de sojabonen worden gebruikt in onze producten.

 

Ontdek onze producten met sojaboon

 

Sojaboon