Hoe blijf je soepel? Begin op tijd met de juiste interventies!

Naarmate de leeftijd vordert, kan alles wat stijver gaan aanvoelen. Botten, spieren en gewrichten kunnen wat meer gaan piepen en kraken. Stijfheid lijkt vaak een logisch gevolg van slijtage door veroudering. En toch zien we ook mensen op hoge leeftijd nog soepel bewegen. Zijn dat goede genen of speelt er meer? In dit blogartikel leggen we je uit hoe stijfheid kan ontstaan en wat je zelf kunt doen om soepel te blijven bewegen.

 

Zitten is het nieuwe roken

Van steeds meer werk achter de computer worden we niet gezonder en zeker niet flexibeler. En dan ’s avonds nog een leuke serie of film op tv erachteraan. Op sommige dagen zitten we dan ook moeiteloos 10 uur op een dag. Tijdens het zitten, drukt je lichaamsgewicht op je bilspieren en hamstrings en kunnen bloedvaten en zenuwen bekneld raken. We worden er dan ook stijver van. Het negatieve effect van veel zitten, is dus vergelijkbaar met dat van roken. Zitten is overigens niet alleen maar ongezond. Wist je dat zitten ook een evolutionair doel heeft? Door te zitten, kunnen je spieren ontspannen, kan je lichaam uitrusten en zich weer voorbereiden op een nieuwe actie. Voor dat voordeel hoeven we echter geen uren te zitten. En veel zitten is al veel als dat meer dan vier uur per dag is.

Beweging, stretching en sitting breaks

Beweging zorgt onder meer voor een goede doorbloeding waarbij voedingsstoffen en zuurstof aan je weefsels worden afgegeven en afvalstoffen kunnen worden afgevoerd. Beweeg je te weinig, dan blijven afvalstoffen langer in je weefsels. Dat maakt ze stijver. Dat voel je bijvoorbeeld ook na een nacht slaap als je je bed uitstapt. Ook bindweefsel kan verkleven en ontsteken met stijfheid en pijn tot gevolg. Regelmatig bewegen kan dit verminderen, bijvoorbeeld door te wandelen, fietsen of zwemmen. Krachttraining helpt je om je spieren sterk te houden, en sterke spieren ondersteunen je gewrichten. Daarnaast helpt het om je lichaam te stretchen door middel van rustige rek- en strekoefeningen of yoga. Zit je veel achter de computer, las dan ook elk uur een korte ‘sitting break’ in van 5 minuten. Het meest effectief maak je je sitting break door wat actiefs te doen. Zoals een paar squats, jumping jacks, 1 minuutje planken of druk je 10 keer op.

Is stijfheid erfelijk?

Afhankelijk van de oorzaak van stijfheid, kan erfelijkheid een rol spelen. Stijfheid is een symptoom dat bij meerdere aandoeningen en ziektes voorkomt, zoals bij fibromyalgie, artrose, reumatoïde artritis en de ziekte van Parkinson en Parkinsonisme. Bij ziektes die op jonge leeftijd voorkomen, kan erfelijkheid een rol spelen. Als er sprake is van een erfelijke aanleg, dan hoeven deze ziektes niet altijd te ontstaan. Een gezonde leefstijl, met de juiste voeding, voldoende beweging, een goede nachtrust en weinig stress dragen epigenetisch gezien gunstig bij aan het voorkomen of vertragen van deze ziektes. En aan het verminderen van bijbehorende klachten. Begin dus op tijd met het investeren in een gezonde leefstijl, zodat je daar ook op hogere leeftijd de voordelen van plukt.

 

Ondersteun de detoxfunctie van je lichaam

Ook een goede detoxificatie ondersteunt je gezondheid. Je lichaam beschikt over meerdere organen die ervoor zorgen dat afvalstoffen je lichaam verlaten. Dat zijn je huid, darmen, lever, nieren en longen. Ontgiften is dan ook een standaard fysiek proces dat continu gebeurt. We hebben echter te maken met steeds meer toxines. Niet alleen uit de lucht die we inademen, het water dat we drinken en de producten die we eten, maar uit tal van ‘gebruiksproducten’. Denk bijvoorbeeld aan verzorgingsproducten, schoonmaakproducten, plastic bakjes, flesjes en zakjes en vlamvertragers in meubelen. Het gaat dan bijvoorbeeld om zware metalen, chemicaliën en xeno-oestrogenen. Een overmaat aan afvalstoffen kan zich ophopen in vet- en bindweefsel, met zoals we inmiddels weten, stijfheidklachten tot gevolg. Aandacht voor een schone leefomgeving kan je helpen. Daarnaast zijn sporten (op nuchtere maag), een regelmatig saunabezoek, het drinken van groentesappen of het dagelijks gebruiken van voedingssupplementen ondersteunend aan een goede detoxfunctie.

Welke voeding houd je soepel?

Als we het hebben over ondersteunende voeding bij stijfheid, dan gaat het vooral over voeding die een gunstige invloed heeft op laaggradige of stille ontstekingen. Stijfheid in het lichaam is vaak geen lokaal probleem maar een systemische aandoening, en komt dan voor in je hele lichaam. Verkeerde voedingskeuzes, zoals sterk bewerkte producten met veel suikers, zout en verkeerde vetten, dragen hieraan nog verder bij. Ochtendstijfheid, een verhoogde bloedsuikerspiegel, een te hoog cholesterolgehalte, buikvet en overgewicht zijn signalen dat er nieuwe keuzes mogen worden gemaakt. Een mediterraan voedingspatroon met een grote variatie aan biologische groenten, fruit, noten, zaden, pitten, kruiden, vette vis, schaal- en schelpdieren, gevogelte, eitjes en zeer beperkt rood vlees vormt een goede basis.

Voedingsstoffen voor gezonde gewrichten

Stijfheid specifiek in de gewrichten komt vaker voor naarmate we ouder worden. Diverse voedingsstoffen en plantstoffen hebben hierop een gunstig effect. Supplementen waarin stoffen worden gecombineerd zijn aan te raden.

  • Zibofen is een zo’n voedingssupplement met een uitgekiende combinatie van kruiden. Zo dragen de plantextracten Boswellia serata, witte paardenkastanje, moerasspirea, zwarte aalbes en gember bij aan het behoud van soepele gewrichten. De witte paardenkastanje ondersteunt samen met moerasspirea, gember, wilde marjolein en het driekleurig viooltje de bloeddoorstroming en de normale bloedcirculatie. Gember, wilde marjolein en witte paardenkastanje dragen tot slot bij aan de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress. Zibofen bevat tevens MSM, een zuivere zwavelbron.

  • Zibofen combineert uitstekend met Glucomix een hoogwaardige bron van glucosamine, chondroïtine en DHA, en Omarin, omega 3-vetzuren met DHA, EPA, vitamine D3 en E. Omarin zorgt voor een goede vetzurenbalans.

 

Gun je lichaam de fysieke aanraking

Bij stijfheidklachten kan er sprake zijn van weefsels of gewrichten die vastzitten of van bindweefsel rond spieren, bloedvaten, zenuwen of organen dat te strak zit. Het kan ook ontstaan door een overbelasting van het lichaam, bijvoorbeeld door een intensieve sportbelasting. Hierbij gebruiken de spiercellen veel energie en hebben ze veel zuurstof nodig. Als dat er onvoldoende is, wordt er melkzuur gevormd. Dit kan zich na verloop van tijd opstapelen in de spiercellen. Ook kunnen er kleine scheurtjes in spiervezels ontstaan. Dit alles leidt tot een ontstekingsreactie met stijfheid en pijn. Een masseur, manueel therapeut, osteopaat of fysiotherapeut kan uitkomst bieden. Als de beweeglijkheid weer wordt vergroot, dan wordt de circulatie in je lichaam verbeterd. En kunnen pijn en stijfheid verminderen. Blijf dan ook niet te lang rondlopen met klachten. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt.

Auteur: Ilse van Bladel