5 tips voor het herkennen van een kwalitatief voedingssupplement

5 tips voor het herkennen van een kwalitatief voedingssupplement

Voedingssupplementen vind je tegenwoordig overal: bij de apotheker, in de drogisterij of natuurlijk online. Hoewel het erg verleidelijk is om voor het meest aantrekkelijke merk of voor het goedkoopste product te gaan, is dat niet altijd even verstandig. Het verschil in kwaliteit is namelijk erg groot, al moet je wel weten hoe je een kwalitatief voedingssupplement kan onderscheiden. Ontdek de vijf 5 belangrijkste tips om de kwaliteit van een voedingssupplement te beoordelen.

 

1) Let op de juiste vormen van ingrediënten

Kies bewust voor organische verbindingen, deze komen van nature voor in ons lichaam. Deze verbindingen worden beter opgenomen en werken effectiever. Organisch gebonden mineralen herken je onder andere aan de termen -gluconaat, -bisglycinaat, -monomethionine en -citraat. Anorganische verbindingen kunnen niet benut worden door het lichaam en veroorzaken bovendien vaak ongemakken zoals maag- darmklachten. Je laat ze dus beter links liggen. Anorganische verbindingen kan je herkennen aan onder andere de termen -oxide, -fosfaat of -sulfaat. Staat de verbinding van het mineraal niet vermeld op de verpakking? Dan mag je ervan uitgaan dat het een anorganische vorm betreft.

Kies daarnaast ook steeds voor actieve ingrediënten. Wat het verschil dan is tussen actieve en inactieve ingrediënten? Inactieve voedingsstoffen dienen eerst omgezet te worden in hun actieve vorm alvorens ze hun functie kunnen uitoefenen. Het kost ons lichaam niet enkel extra energie, ook is er geen garantie dat deze activering efficiënt zal plaatsvinden in je lichaam, waardoor zelfs een ongewenste ophoping mogelijk is. Om dit obstakel te vermijden, kies je beter voor de actieve vorm, de vorm die je lichaam onmiddellijk kan gebruiken. Bij vitamines zijn de meest bekendste voorbeelden folaat (5-MTHF ofwel actief foliumzuur / vit. B9) en methylcobalamine (actief vitamine B12).

Aangezien de productiekosten van organische mineralen en actieve nutriënten hoger zijn, zal je voor deze supplementen wat meer betalen. Daar tegenover staat dan wel dat je met éénzelfde hoeveelheid ervan een betere opname en dus ook een beter resultaat bekomt.

 

2) Kies voor de juiste dosering

Een hogere dosering van een voedingsstof betekent niet altijd een extra garantie op een hogere succesratio.  Er is een bovengrens aan opneembaarheid, alles daarboven is te veel en wordt gewoonweg niet opgenomen door het lichaam. Zo is het niet nuttig om bijvoorbeeld bij een ijzertekort meteen 10 biefstukken te eten. De opname wordt in dit geval verzadigd en het lichaam zal de voedingsstoffen opstapelen of uitscheiden via de ontlasting, waardoor het nut van ervan uiteindelijk helemaal verloren gaat.

 

3) Natuurlijke of synthetische vitamines?

Om de doeltreffendheid van voedingssupplementen te garanderen, is het belangrijk om te kiezen voor natuurlijke vitamines en voedingsstoffen en de synthetische vormen links te laten liggen. Voor vitamine E bijvoorbeeld is er een groot verschil tussen de natuurlijke en de synthetische samenstelling. De natuurlijke vorm van vitamine E bestaat voor 100% uit het werkzame d-alfa-tocoferol. De synthetische vorm bestaat echter uit een combinatie van D-alfa-tocoferol en L-alfa-tocopherol (Dl-alfa-tocoferol). Aangezien het lichaam enkel de natuurlijke vorm van vitamine E kan gebruiken is de helft ervan dus al niet bruikbaar. Bovendien is vitamine E een vetoplosbare vitamine, waardoor het L-alfa-tocopherol uit de synthetische vorm in het lichaam kan opstapelen.

 

4) Kies voor synergetische combinaties

Moeder Natuur levert voedingsstoffen steeds in pakketjes (in hun natuurlijke matrix). Als je fruit eet, is vitamine C bijvoorbeeld altijd vergezeld van bioflavonoïden, die de werking van vitamine C versterken. Een kwalitatief vitamine C supplement houdt hier rekening mee en bevat eveneens de nodige bioflavonoïden.

Een andere belangrijk aspect is de optimale werkzaamheid. Sommige vitamines en mineralen werken beter wanneer ze in combinatie met andere voedingsstoffen ingenomen worden. We spreken dan over de synergetische werking. Vitamine D3 wordt bijvoorbeeld beter opgenomen in combinatie met vitamine K2. Vitamine D zorgt namelijk voor een evenwichtig calciumgehalte in het bloed, maar vitamine K zorgt ervoor dat calcium op de juiste plaats terecht komt. Zonder voldoende vitamine K zou calcium zich kunnen afzetten in de nieren of de bloedvaten in plaats van in de botten. Dit geldt ook voor andere voedingsstoffen. Deze synergetische combinaties zijn de sleutel tot een doeltreffend supplement.

 

5) Kijk uit naar de notificatiecode

Een laatste aandachtspunt om na te gaan of het over een kwalitatief supplement gaat, is de aanwezigheid van een notificatienummer. Dit nummer begint met NUT of PL of AS (ofwel een combinatie ervan) en vind je altijd terug op de verpakking. Het notificatienummer bewijst dat dit product aan de strengste Belgische kwaliteitsnormen voldoet en conform is met de levensmiddelenwetgeving. Alvorens op de markt te verschijnen werd de samenstelling dan ook gecontroleerd door de overheid. Deze code garandeert dus de conformiteit en veiligheid van het product. Is deze code niet aanwezig op de verpakking? Dan mag je ervan uitgaan dat er geen richtlijnen gevolgd werden waardoor je geen garantie hebt op goede kwaliteit, noch op veiligheid.

 

Wist je dat de producten van Nutriphyt aan al deze aandachtspunten voldoen? Deze kwaliteitscontrole hoef je dus zelf niet uit te voeren, want dat hebben wij al voor jou gedaan.